news from an (extra)ordinary architecture practice

MG Cutuli School @ MAXXI

The school in Herat is now in the permanent collection and on show at the MAXXI.
Untitled-1

A manifesto in the form of a portfolio

Our presentation for the Marcus Prize 2015:

Marcus Prize 2015

We didn’t expect to win, with our few built stuff, and a very little attention to a formal coherence, but being nominated for the Marcus Prize 2015, won by Joshua Prince-Rasmus after guys as Fujimoto, Aravena, Maas, has been a great pleasure and honour.fr16 08 2015175621

Sitting around

A short video about one of our classics…

Section d’or

Shortlisted at the Concorde Secteur A competition in Vernier -Geneva, Secion d’or is a project for a cultural center and housing for students, built around a golden void, the public space. With the great landscape designer Thilo Folkerts / 100land.
concorde_concept_02_navata
Principes

Densifier: les surfaces sont condensées dans deux volumes compacts, pour libérer le sol public.
section_d'or_axo
Distribuer selon un gradient: les différentes activités sont distribuées sur le site en bandes parallèles, suivant un gradient nord-sud publicprivé, à partir du parvis, entrant dans la place couverte avec les entrées, la brasserie et le foyer, jusqu’aux espaces plus calmes du travail et de l’habiter.
section_dorée_SOTTO_VIADOTTOCaptiver l’énergie: le gradient permet d’orienter au mieux les bâtiments vers ses propres sources d’énergie: énergie sociale pour le CCC qui s’ouvre au nord vers le parvis, et énergie bioclimatique pour les habitations alignées sur l’axe est ouest, avec le séjours en plein sud.
section_dorée_STRADA_VERSO_NORDsection_dorée_section_sudsection_dorée_FOYERRéaliser une infrastructure pour la vie publique: le CCC deviens part du réseau des parcours, sectionné par un passage, extension des espaces d’accès, parallèle à l’avenue de l’Ain. Le long de cette rue couverte sont distribuées les activités commerciales et les accès aux étages et aux activité du CCC. Le système accès+foyer+passage devient le coeur du nouveau quartier, signalé avec un traitement en or qui contraste avec le gris des parois extérieures en béton. L’intérieur du CCC deviens ainsi le signal d’un nouveau patrimoine pour la collectivité, rayonnante sur le quartier et la ville.
2015_06_10_TAV_02
2015_06_10_TAV_032015_06_10_TAV_04section_dorée_RISTOsection d'or_BBOXOffrir un milieu ouvert et varié: e projet du paysage urbain veut offrir une variété d’espaces publics autour du nouveau centre culturel. Chacun espace souligne l’ouverture et l’attractivité du centre, et au même temps actives les connexions avec les structures urbaines aux alentours. Un aménagement asymétrique des espaces ouverts du parvis donnera une nouvelle orientation civique à la nouvelle place.
section_dorée_FRONTE_FERROVIADifférencier les espaces publics: la cour entre le CCC et les résidences estudiantines est caractérise par un accès ouvert, et est différentié en deux parts différentes par une longue ligne des marches qui deviens une sorte de mobilier urbain au milieu de la court, et sépare l’aire pour le déchargement de celle pour les étudiants.
section_dorée_TERRAZZE_PATIOCaractériser le paysage: pour différencier les espaces publics du CCC de ceux le long des routes à proximité, les arbres le long des chemins de fer, dans la cour, et au sud des résidences sont vaguement regroupés, Toutes des espèces décidues différentes, caractérisés par le feuillage dorée in automne (gingko, tilia, quercus, populus). Une ligne d’arbre souligne la voie verte le long des chemins de fer.

More Floating Architecture Pictures

20150412_OM_IMG_7357More beautiful pictures on the Tasmeem3 Ajeeb website!

PRAESTIGIUM ITALIA II

Just arrived, from the Imago Mundi project.
imago_mundi

The (extra)ordinary city

città_straordinaria_logoOur proposal for the Progetto Flaminio masterplan competition is based on four basic principles:2015_02_25_2D_FLAMINIO_SCHEMINI_DEF_BIANCO_NEROTo connect the public city, placing the main attractor (The Science City) at the center of the public space, where the most valuable existing structures are, and should be reinterpreted through a subsequent archtiecture competition.
2015_02_25_2D_FLAMINIO_SCHEMINI_DEF_BIANCO_NEROTo intensify both the private and the public realm by densifying the housing areas, freeing up a great portion of public space.2015_02_25_2D_FLAMINIO_SCHEMINI_DEF_BIANCO_NEROTo valorize the built and cultural heritage, integrating the central part of the barracks in the Science City and the network of public paths, and actualizing a traditional Palazzina typology placing it on a public base.2015_02_25_2D_FLAMINIO_SCHEMINI_DEF_BIANCO_NEROTo establish flexible processes to make the site alive immediatly.Flaminio_palazzine_05a (1)2015_02_25_RELAZIONE_DEFThe  masterplan offers to the context two major squares: one more monumental facing the MAXXI, and the other one, talking to the surrounding neighbourood, more green, related to the expected new school.
2015_02_25_RELAZIONE_DEFThe elements belonging of the city of Rome – the Palazzina, the former barracks – become the ordinary components of an extraordinary generosity, intensity and continuity of public space, placing an exciting question mark on how the next great architect will design the next big roman museum…

Delirious Palazzina

Working on the Flaminio competition… soon on this blog.

Flaminio_palazzine_01bbWhere we choose to reuse one of the most successfull typologies of modern Rome, making them part of the public city. Flaminio_palazzine_03cPlaying with some of the most famous masterpieces that have been produced by an extraordinary encounter in between the roman bourgeoisie and a bunch of very talented architects.Flaminio_palazzine_04b

The pink pod

pink_podAn unexpected outcome of the Floating Architecture installation, made with some of the inflatables survived to the compressor, and not necessary for the installation.
A small pink pod that has been appropriate, played, dsmantled by the Muscolino new generation.WP_000874WP_000875WP_000877WP_000879WP_000883    Finally real wild interaction, and a fantastic idea for the next workshop!WP_000886

%d bloggers like this: