news from an (extra)ordinary architecture practice

A 5-years-long update

Many things can happen in 5 years – you can spend nine months teaching in a far away country, a building can be completed, a pandemic can overturn your life and professional activity – and updating the firm’s website is not necessarily a priority. But now we finally did it!. 
ma0 is back with a website enriched with something like 20 new projects, mainly in the three fields of urbanism, architecture and exhibition design – ongoing commissions, realized installations and exhibition designs, architectural competitions.
Together with this fundamental update, we also wanted to to make the point on our activity, our themes and values, because looking backwards is always the best way to know where you are going.  Therefore we are going to publish a sequence of posts in our blog collecting a series of projects, grouped following fundamental architectural ideas/values/strategies to be used as a guide to browse our work – and mostly, to highlight the best of what we have done and to bring it into the future.
The first post we want to share is a manifesto made with the slides that open our website: it’s a sequence of ideas, values, obsessions that we have collected during time, emerging from the projects and experiences we had – apparently chaotic and random, but that can be read as the points of a manifesto for the year to come. 

Click on the captions below to see these old and new ma0’s classics, or just browse our work on www.ma0.it)

Carousel Europe

Piazza Transcalpina / TRG Europe competition in Gorizia/Nova Gorica

\ a space fiction on the future of cities

2020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_01

2020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_01

2020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_012020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_012020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_01

\ the masterplan of the border zones:

The void as an opportunity

Beyond any planning intention, the actual situation should be considered as an opportunity to step into a future where land consumption is over, and the cities grow by densifying themselves, keeping the existing voids as resources for collective and sustainable life.
Learning from the sequence of existing urban vegetable gardens, the project proposes to keep the existing void envisioning the possibility of a shared and productive space.

A connective space

Gorizia and Nova Gorica will continue to grow on themselves, settling along the margins of a void that will become the new center, a green heart for the two cities and a connective space where to extend the actual urban framework.
No need for exceptional and muscular architecture to create a link between the old centers, rather a sequence of small bridges to overpass the few railway tracks that will remain, to create a network of possibilities for crossing, encounter and exchange between the cities.

2020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_01

A productive ground

More than a leisure park, this central park in between the cities should be a space for new modes of production, open, diffused and molecular, sustainable, technologically advanced.
A new type of public space, a park made of a sequence of cultivated fields where to experiment innovation tehnologies for agriculture, punctuated by advanced greenhouses and fablabs accessible to companies with high added value, small buildings open to a multiplicity of public paths and spaces.

2020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_012020_08_20_Gorizia_Nova Gorica_01

\ the Europe Square and the Epicenter

A light and open architecture

In consideration of the quality of the existing station and green landscape, the new building minimizes its impact by placing underground all the activities that require controlled access, lighting and ventilation (auditorium, exhibition spaces), while keeping overground the spaces dedicated to more public activities (accueil, café, shop/multipurpouse and educational spaces).
The spirit that animates the new square and the building is that of a permanent fair, where Europe stages continuously its constituent plural values.

2020_08_22_Gorizia_Nova Gorica_02-03

Plan and elevation on Europe Square

2020_08_18_Gorizia_epicenter_DEF_ASSE_ALTA_22020_08_18_Gorizia_epicenter_DEF_notturna

An interactive public space

While the lamps in the square are powered by micro wind turbines that evoke a gathering of national flags, both the benches on the square and the walls in the exhibition space can move and can be arranged in multiple configurations. Flexibilty and interaction are in fact the key features of the Epicenter and the Europe square to transform the building and the surrounding spaces considered as a whole in a field of possibility, an everchanging stage for the community and its various partners and sponsors.

2020_08_18_Gorizia_epicenter_DEF_scorcio

Main entrance of the Epicenter on Europe Square

2020_08_22_Gorizia_Nova Gorica_02-032020_08_22_Gorizia_Nova Gorica_02-03

2020_08_18_Gorizia_epicenter_DEF_Atrio

Entering the Epicenter

2020_08_22_Gorizia_Nova Gorica_02-032020_08_22_Gorizia_Nova Gorica_02-032020_08_18_Gorizia_epicenter_DEF_cupola

The main underground exhibition space

Credits

A project by Alberto Iacovoni + Luca La Torre / ma0 studio d’architettura
with the collaboration of Lavina Anzini

Palympsest

Rodari school renewal, Bari | ongoing

2018_11_16_facciata_graf2_det_01Schools play a fundamental role in cities, not only for being the place where the future generation are educated, but also because they are expected to welcome public activities beyond the usual  schools hours and become places where the surrounding community can gather.

Commissioned to redesign and improve the entrance spaces and the gym of the Rodari middle school, ma0 has proposed to improve the reception capacity and quality not only for the students’ parents, but also for the visitors that could potentially use the sports facilites beyond school’s schedule.
The entrance to the school becomes with this occasion a collective reference non only for its activities, but also for what could represent symbolically.

The project, beyond improving the functionality of the interior spaces, reshapes the ground of the entrance court with a continuous ramp and a series of steps to access the new gym entrance and modifies deeply the interface between inside and outside.

2018_11_08_Rodari_Palinsesto_fronte_cartiglio

A  new portico works as a communicative infrastructure to be used and appropriated both by the school and the students.

2018_11_08_Rodari_Palinsesto_da_Portico_C2018_11_08_Rodari_Palinsesto_da_Portico_b2018_11_08_Rodari_Palinsesto_da_Portico

This palympsest can accomodate different medias and objects that can be replaced  during the year, and trigger a playful interaction with its users that can sit in, hide behind and peek trough its various openings.

2018_11_19_Rodari_Palinsesto_da strada_light

2018 11 12 Rodari 2d palinsesto .jpg
Plan of the new intervention with the redesign of the access ramps the gym interiors and the new portico.

palinsesto_entrata_attualepalinsesto_entrataThe access to the school before and after the renewal.

Palympsest | Rodari middle school renewal

Client: Comune di Bari
design team:
ma0 studio d’architettura
Ing. Maurizio Franco

with Roberto Vincenzo Iossa

 

Grand Hotel Roma

It’s been a while, but the issue is probably hotter today than in january, and not only for weather conditions.

999.-Grand-Hotel-Roma.-Installation-view-at-La-Triennale-di-Milano-2018.-Photo-©-Gianluca-Di-Ioia
Photo-©-Gianluca-Di-Ioia

Grand Hotel Roma is an installation we made for the 999 domande sull’abitare at the Triennale in Milan, a room of an imaginary hotel that illustrates different ways  of hosting migrants, able to create public space that appears impossible to implementby institutions. Projects such as the Ararat Curd cultural center – developed by Stalker in an old slaughterhouse; or Space Metropoliz – the former susage factory squatted by homeless coming from different places and transformed by artists into the magnificient MAAM – Museo dell’Altro e dell’Altrove; or even Hotel Africa, a self-managed and multifunctional space in an abandoned building near the Tiburtina station.

IMG_9613IMG_9600IMG_9611IMG_9624IMG_9621

 

 

Sharing Mobility National Conference

Instant installation of the conference hall for the second national meeting on sharing mobility, Rome, Stazione Termini, march 27.

Just traffic signs, some of them conceived on purpose!
IMG_0298IMG_0303IMG_0317 (1)IMG_0304DSC_8634DSC_8682DSC_8688

Knockin’ On Heaven’s Door

 

koncking on heaven's door
Knockin’ On Heaven’s Door

IMG_0135
ph. Domenico Pastore

MFP_0632_stampaph. Mario Ferrara

ma0 in “Divina Sezione, Larchitettura italiana per la Divina Commedia” now on show at the Reggia in Caserta.

Construction of a school

ma0 won the second prize in a competition for a school in the province of Macerata, in one of the Innovative Schools competition promoted by the Italian Ministry of Education.

14_macerata_campo

In the origin of the word school – σχολή – space and time are a necessary condition for speculation and formation.
Combining space and time means constructing an open and evolutionary architectural body, able to offer free spaces for free activities.

As in the painting by Piero di Cosimo Construction of a building, the school is an intelligent entity open to multiple uses, an active field, laboratory and theater of events and activities, permanent and temporary.
It is an informal space for learning, experimentation, space design and construction.

2016_07_29_macerata_campo_diagrammi_BN2016_07_29_macerata_campo_diagrammi_BN2016_07_29_macerata_campo_diagrammi_BN

The public space, the matrix of the whole system of relations, moves from the horizontal plane of the field to the vertical one of the inhabited wall, a bioclimatic border that welcomes open and connective teaching environments, the nursery of the new approaches to pedagogy, the informal place for research, spirit of initiative , empowerment and interpersonal exchange.

2016_07_29_Macerata_CAMPO_MASTERPLAN copyMasterplan of the new intervention integrated with the existing builindgs

2016_07_29_Macerata_CAMPO_piante_DEF_SENZA_PIAZZA

First floor plan.
08_macerata_prospetti2016_07_28_Macerata_CAMPO_sezioni_DEF_1 copy
Elevations and sections
11_macerata_muro
The inhabited wall
12_macerata_palestra
View from the gym towards the hall and the field
13_macerata_sezprosp
Perspective section through gym, hall and field
2016_07_29_macerata_campo_diagrammi_BN

The field

Costruzione di una scuola
Concorso Scuole Innovative – Provincia di Macerata

date: 2016
design team: ma0 with Gabriella Raggi
bioclimatic consultant: Francesco Bedeschi
site: Macerata
result: second prize
collaboraors: Domenica Fiorini, Marc Carbonell, Carlotta Cannucciari. Paola Quarta

Best wishes

auguri_2017-18

Parco Matusa ongoing @ Frosinone

Best wishes for a constructive 2018

 

Cross the Streets @ Domus

https://www.domusweb.it/en/news/2017/06/05/ma0_cross_the_streets.html

 

Cross the Streets

Other shots by Alberto Iacovoni…

IMG_7676IMG_7683IMG_769019248129_10155549808433746_5493646754866437969_n

%d bloggers like this: